Posa't en contacte
C.del Art 80, baixos, 08041 Bracelona
info@flicfestival.com
932 135 991
Ens vols contractar?
info@flicfestival.com

Premi FLIC

La literatura ens ajuda a comprendre o qüestionar la realitat que ens envolta. Des del FLIC insistim que la literatura infantil i juvenil no pot quedar al marge d’aquesta capacitat subversiva. És per això que cada any el festival versa sobre un tema d’actualitat.

A la 14a edició, parlem de la censura i les maneres com es desplega avui en dia en un mon on, aparentment, tothom té la llibertat i l’oportunitat de fer el que vol.

Una vegada escollit el tema, un comitè d’experts selecciona una quarantena de llibres i, a partir d’un procés participatiu, se n’elegeix un, a qui se li atorga el Premi FLIC. El cartell de cada edició també reflecteix la temàtica central i sempre és obra d’algun il·lustrador local emergent.

TxeloStudio es un estudi de disseny gràfic, interessat a crear imatges simples i poderoses amb concepte. La perfecció està bé, però de vegades és avorrida. 

txelostudio.com

EL RESULTAT D’UN PROCÉS PARTICIPATIU

Com s'ha escollit el llibre guardonat amb el Premi FLIC?

La direcció del festival escull un tema d’actualitat: LA CENSURA

Es proposa a l’experta xilena en LIJ, Macarena García, acotar el tema i explicar com s’aborda des de la literatura infantil i juvenil.

Es convida a onze experts, nacionals i internacionals, ha suggerir una llista de lectures de diferents gèneres relacionades amb aquest tema.

Un jurat, de tres experts en LIJ i tres joves lectors escullen el llibre guanyador.

Els llibres finalistes

Aquest any el Premi FLIC ha estat atorgar a un llibre que versa sobre la censura, un tema de rabiosa actualitat i que hem volgut abordar des de la literatura infantil i juvenil. Onze experts ens han recomanat llibres i un comitè de tres experts i tres nens n’han escollit el que consideren el més encertat i que rebrà el Premi FLIC d’enguany.

Jurat: Queralt Serravinyals, Elisenda Valls, Oriol Espejo, Roser Ros, Macarena Garcia i Juan Mata

Membres del jurat

Entitats que han suggerit llibres pel Flic Recomana

Biblioteca El Carmel – Juan Marsé
Juan Marsé i Iris González

Bibliotecas Públicas de Madrid Área del Libro y la Lectura
María del Carmen Sáez Padilla

Festivaletteratura
Simonetta bitasi

Montreuil Children’s Book Fair
Nathalie Donikian

UAB
Neus Real

UVic
Vanesa Amat

SELECCIÓ DE LLIBRES

Aquestes són les apostes literàries del FLIC per parlar de la censura

El comitè d’experts del FLIC ha escollit una quarantena de títols que parlen de la censura des de quatre òptiques diferents: històries sobre la censura en general, històries que s’han intentat censurar (i algun cop s’ha aconseguit fer-ho), històries sobre règims censuradors concrets i històries que desafien els mediadors literaris.

És precisament a partir d’aquest aplec de títols d’on surt el llibre guardonat amb el Premi FLIC.

Històries sobre la censura de llibres

Històries sobre règims que censuren

Llibres que s'han intentat censurar

Llibres que ens desafien com a mediadors de lectura

Històries sobre la censura de llibres

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Victoria Lomasko
Godall Edicions

Resum

Entre la ficció i el gènere documental, "L’última artista soviètica" de Victoria Lomasko és un viatge il·lustrat i commovedor a través dels territoris postsoviètics, on les històries de resistència transcendeixen la sang i la destrucció de la guerra. Des de Kirguizistan fins a Daguestan, Lomasko documenta amb detall les lluites de cultures marginades i la resistència contra règims autoritaris. La seva narrativa gràfica destaca la veu dels "nens oblidats", des de col·lectius feministes a l'Àsia Central fins a la recerca d'identitat a Armènia. El llibre esdevé un testimoni visual poderós, desafiant les narratives hegemòniques i mostrant la importància de l'art com a eina de resistència i esperança.

Benoît Ers
Editorial Base

Resum

Jeanette Winter
Editorial Joventut

Resum

Llegeix la història real d'Alia Muhammad Baker, bibliotecària a l'Iraq durant la guerra del 2003. Anticipant la destrucció de la Biblioteca Pública de Basora, Alia emprèn una valenta missió per salvar els llibres. Malgrat els desafiaments, aconsegueix traslladar una gran quantitat de volums a llocs segurs. El relat destaca el seu amor per la literatura i la seva determinació per preservar el coneixement en temps de conflicte.

Antonio Altarriba
Norma Editorial

Resum

Censurar també significa no explicar el que ha de ser explicat. Petra, nascuda el 1918 a Valladolid, va viure una vida marcada pel silenci i la submissió als homes de la seva època, des el seu pare fins a un general al qual va servir. La narrativa explora els esdeveniments històrics, des de la Guerra Civil fins a la Segona Guerra Mundial, destacant la invisibilitat de les dones de la seva generació i el seu paper en la trastienda de la història. Descobreix aquest homenatge d’Antonio Altarriba a la seva mare.

Alan Gratz
Takatuka

Resum

A l’Amy li encanta llegir. Com cada dia, es dirigeix a la biblioteca de la seva escola esperant trobar el seu llibre favorit. Però aquesta vegada no és al seu lloc. En descobrir que alguns llibres estan sent censurats, lidera la creació de la Biblioteca de Llibres Prohibits la Taquilla. Enfrontant-se al consell escolar, l’Amy i els seus amics desafien la censura establint una biblioteca clandestina. La trama s'endinsa en l'impacte real de la censura, destacant títols que històricament van ser prohibits a les biblioteques dels Estats Units. La història revela el coratge dels joves davant la censura, convertint-se en una potent defensa de la llibertat d'expressió i l'exploració literària per als lectors joves. Un llibre necessari, valent i real.

Salva Rubio
Rue de Sèvres

Resum

Obrir les pàgines d’aquest llibre és com comprar un tiquet pel tren camí a Auschwitz sabent que tornaràs. "La bibliotecària d'Auschwitz" ens trasllada a l'horror de l'Holocaust a través de la història real de Dita Kraus, una jove que es converteix en la guardiana d'una biblioteca recòndita, petita i clandestina; una llum d’esperança enmig de les tenebres del camp de treball nazi. Els llibres esdevenen un acte de resistència, un desafiament a la deshumanització, la mort, la penúria, la fam i el dolor. Aquesta biblioteca, tot i ser modesta, simbolitza la lluita contra l'opressió i la preservació de la humanitat en circumstàncies inhumanes. Dita, a l’hora de protegir aquestes pàgines tan preuades, s'erigeix com una heroïna literària que desafia l'oblit, demostrant que fins i tot en la barbàrie, la cultura persisteix com un far d'esperança.

Laura Perez Vernetti
Luces de gálibo

Resum

Un poeta maleït estarà condemnat per sempre? Laura Pérez Vernetti fusiona biografia i poesia en un còmic expressionista dedicat, aquesta vegada, a Charles Baudelaire. L'obra explora la vida i adapta alguns dels cèlebres poemes de l'escriptor maleït que va desafiar les normes de la seva època, introduint temes com la gran ciutat, la prostitució, la crítica a la burgesia i la lletgesa en la poesia moderna. Baudelaire va ser incomprès en el seu temps, però sens dubte l'eco de la seva còlera ha arribat als nostres dies com una resistència a les normes establertes i una recerca de noves formes d'expressió artística.

Keum Suk Gendry-Kim
Penguin Llibres

Resum

Aquesta és novel·la gràfica que relata la història real d'Ok-sun Lee, una dona coreana víctima de l'esclavatge sexual durant l'ocupació japonesa de Corea a la Segona Guerra Mundial. L'obra utilitza el format visual per explorar les experiències traumàtiques d'Ok-sun i la brutalitat del sistema de bordells militars japonesos. Considerat polèmic a causa de la representació gràfica i detallada dels abusos, el llibre busca visibilitzar una part fosca de la història i crear consciència sobre els horrors de l'esclavitud sexual en temps de guerra.

Dai Sijie
Edicions 62

Resum

Durant la Revolució Cultural xinesa, els joves urbanites Luo i el narrador viuen una odissea en un poble remot on han estat enviats per reeducar-se. La troballa de la maleta prohibida de Quatreulls plena de llibres desencadena un acte subversiu: compartir literatura prohibida. Aquesta travessia literària desafiadora, marcada per l'amor i la repressió política, simbolitza la lluita contra la censura. En el context de la Revolució, Dai Sijie teixeix una narrativa rica, mostrant com les paraules prohibides, el xoc entre cultures i la narrativa subversiva es converteixen en una resistència silenciosa davant el control ideològic, il·lustrant la vitalitat de la creativitat fins i tot en temps d'opressió.

Gonzalo Canal Ramirez
Edicions Ekaré

Resum

Què passa si la premsa es converteix en un canal per manipular la veu del poble? Enmig de l'agitació electoral d'un poble petit trobem dos candidats: un poeta i un general. Un dia, la impremta del diari ha perdut la lletra 'a', per la qual cosa el mitjà ja no pot emetre cap notícia. El responsable és el fill del poeta, qui desencadena un misteri que desafia la manipulació mediàtica. La història destaca com la paraula escrita pot ser tant un arma com una eina per a la resistència pacífica i posa damunt la taula la importància de l'honestitat en la política local.

Jorge Carrión – Sagar
Norma Editorial

Resum

Hi ha una Barcelona més enllà de les fotos boniques a Passeig de Gràcia o des del Laberint d’Horta. Aquest còmic periodístic, firmat per Jorge Carrión i il·lustrat per Sagar Froinés, explora la realitat oculta de la ciutat comtal. Els autors se submergeixen en el món de la “xatarra” i treuen a la llum històries de treballadors portuaris, migrants i okupes del barri del Poblenou. Amb un estil gràfic expressionista, el còmic destaca pel seu enfocament humà i lúcid i ens ofereix una mirada íntima de la realitat urbana i la lluita d’aquells que queden visibles en una societat del consum i del turisme. 

Martin Baltscheit
Lóguez Edicions

Resum

Mayor Dux ja ha pres la decisió: ha prohibit la música. Des de llavors, silenci. Silenci al carrer. Silenci a la ràdio. Silenci als teatres. Escapant de la policia per haver xiulat en públic, Bartolomeus Bob s’endinsa a través d’un túnel sota terra i descobreix un espai clandestí on es toca jazz y altres gèneres musicals. La trama, plena d'humor negre, critica la censura mentre els personatges lluiten per la llibertat auditiva. Les il·lustracions de Martin Baltscheit aporten un toc poètic, destacant la vitalitat del so enmig del silenci imposat. L'obra convida a qüestionar el poder i celebrar la resistència a través de la música.

Art Spiegelman
Random House

Resum

"Maus" segueix la vida de l'autor, Art Spiegelman, mentre documenta la història del seu pare, un supervivent de l'Holocaust. És una simfonia gràfica que transforma les atrocitats del nazisme en una narrativa on ratolins i gats encarnen víctimes i botxins. En llegir i veure aquest llibre, se’t posarà la pell de gallina. La trama s'entrellaça entre les experiències del passat i la relació pare-fill en el present, construint una història commovedora i provocadora que desafia la representació convencional de l'Holocaust. Al cor de "Maus" hi ha una exploració profunda de la supervivència, la pèrdua i la transmissió intergeneracional del dolor. Ens recorda que fins i tot en el llenç del horror, l'art pot ser un fanal de llum.

Anja Portin
Nórdica Libros

Resum

L’Alfred, un nen de nou anys abandonat, troba inesperadament la companyia de l’Amanda, una ànima excèntrica dedicada a ajudar els "nens oblidats". Mentre el seu pare sembla haver-lo descuidat entre tants viatges de negocis, l’Alfred descobreix a la llar de l’Amanda un antic transmissor de ràdio. Amb enginy, aconsegueix fer-lo funcionar i, a través del seu programa nocturn, destapa històries d’altres nens oblidats. La novel·la, guanyadora del premi Finlandia Junior 2020 i del premi Kiriko 2022 a millor novel·la juvenil, ens mostra, amb un text i unes il·lustracions d’una bellesa impressionant, la capacitat de resistència infantil davant la solitud del món.

Llibres que s'han intentat censurar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Maurice Sendak
Kalandraka

Resum

L'obra mestra de Maurice Sendak narra el viatge d’en Max, un nen castigat que s'endinsa en un món imaginari ple de monstres. Convertit en el seu rei, en Max s’enfronta a les seves pors i acaba retornant a casa, deixant en dubte la realitat de l'experiència. Maurice Sendak, admirador de les pel·lícules de Disney i fervent lector, va revolucionar la literatura infantil amb aquesta obra, fusionant la vulnerabilitat infantil amb influències culturals. Malgrat les crítiques per ser considerat un llibre massa inquietant o pertorbador, la veritat és que el seu llegat perdura: ha inspirat pel·lícules, cançons i ha estat considerat el millor conte infantil per la BBC, destacant el seu impacte durador en la cultura i la infància.

J.K. Rowling
Edicions 62

Resum

La saga de Harry Potter ha passat per les mans de la majoria dels joves nascuts a partir del 1997. Quants d'ells s'han convertit en lectors gràcies a les aventures d'en Harry, en Ron i l’Hermione! La primera entrega ens submergeix en el món màgic de Hogwarts on en Harry, un nen òrfe maltractat pels seus oncles, descobreix la seva veritable identitat com a bruixot i la seva estranya connexió amb Lord Voldemort, el mag que va assassinar la seva família. Amb els seus companys Ron i Hermione resoldrà el misteri de la pedra filosofal, l'artefacte llegendari que té el poder de la immortalitat i de tornar la vida. El malvat Lord Voldemort buscarà la pedra per recuperar la seva forma física i poder, i en Harry, juntament amb els seus amics, intentarà evitar que caigui a les mans equivocades.

Marck Twain
Editorial La Galera

Resum

Un clàssic dels clàssics... però una mica incòmode. Prepara’t per viure les aventures d’en Tom, un jove astut, i en Huck, un ànima lliure, a l'Amèrica preguerra civil. La novel·la transcendeix el temps gràcies a la seva captivadora exploració de la infància, l'amistat i la llibertat. Tot i l'humor que la caracteritza, destaca per abordar temes morals amb una mirada crítica a la hipocresia social, especialment pel que fa a la qüestió esclavista.

Josh Lacey
Edicions Ekaré

Resum

Enganxa tant, que devoraràs el llibre d’una sola llegida. La tercera entrega de la sèrie Dragonero segueix la història de l’Edu, qui viatja a Gal·les amb el seu pare i la xicota d’ell. Fins aquí, tot sembla normal. Però una altra vegada l’oncle Manuel li demana que cuidi la seva mascota: un drac una mica entremaliat. Quina sort que té la família de l’Edu, el domador de dracs improvisat que intenta tenir-ho tot sota control!

Justin Richardson i Peter Parnell
Kalandraka

Resum

Aquesta història real posarà a prova la teva percepció dels pingüins i del regne animal. Narra la història real de Roy i Silo, dos pingüins mascles del zoo de Central Park, Nova York. El cuidador, Rob Gramzay, els brinda l'oportunitat de formar una família en col·locar-los un ou al seu niu. D'aquest ou neix Tango, la primera pingüina amb dos pares. Publicat el 2005 per Justin Richardson i Peter Parnell, el llibre ha rebut premis, però també s'ha enfrontat a la censura de sectors conservadors oposats a nous models familiars.

Astrid Lindgren
Editorial Kókinos

Resum

Hi ha pocs personatges tan eterns com ella. Independent, intel·ligent, forta, divertida, valenta, sense pèls a la llengua... Des de la seva creació, just desrpés de la Segona Guerra Mundial, el 1945, per Astrid Lindgren, Pippi Calcesllargues ha estat un icona disruptiva per a generacions i generacions de joves. Contra les normes socials, aquesta nena viu sola a Villa Villekulla amb el seu cavall i el seu mono, vesteix com li dona la gana i té una maleta plena de monedes d'or per comprar tot el que desitja. Aquesta edició de Kókinos, premi Kiriko 2020, recupera les il·lustracions originals d'Ingrid Vang Nyman.

Anne Frank
Debolsillo

Resum

Anna Frank va ser una adolescent jueva que va viure amagada amb la seva família i altres persones durant l'ocupació nazi a Àmsterdam. Escrit durant la Segona Guerra Mundial, el diari és una crònica íntima dels seus pensaments, sentiments i les tensions viscudes al secret d’aquesta noia va morir en un camp de concentració. El seu diari va sobreviure i es va convertir en un testimoni vital dels horrors del Holocaust.

Quino
Editorial Lumen

Resum

Mafalda, probablement el dibuix argentí més conegut a nivell mundial. Amb un estil propi i un encant singular, el seu autor, Quino, ens presenta una nena de sis anys amb cabells foscos i una cara plena d'astúcia i expressió. Vestida amb el seu característic vestit de pois, Mafalda s'asseu a la seva cadira de reflexions, des d'on qüestiona el món amb agudesa i intel·ligència. La seva personalitat curiosa i crítica la converteix en un ícon de la sàtira social i política. A través de les seves vinyetes, ens convida a reflexionar sobre la vida amb humor i perspicàcia, convertint-se en una companya entranyable en el viatge del pensament crític.

Helen Oxembury
Edicions Ekaré

Resum

Basat en una cançó popular anglesa la versió de Michael Rosen i Hellen Oxenbury, narra l'excursió d'una família que segueix la pista d'un ós, que aparentment té la intenció de caçar. El persegueixen per tot arreu fins a arribar al cau. A partir d’aquí faran a corre cuita el recorregut invers fins enfonsar-nos al llit familiar, tots ben juntets. Perquè, de fet, qui té ganes de caçar-lo?

Sherman Alexie
Edicions 1984

Resum

En Júnior, fart de la vida difícil a la reserva, on conviu amb l'escassetat, la violència i l'alcoholisme, decideix inscriure's a una escola per fugir d'ella. La història desemmascara la realitat de la pobresa, la violència i la recerca d'identitat a través del protagonista, que navega entre dos mons. Sherman Alexie, amb arrels en una reserva, ens explica en primera persona les dificultats per sortir d'un ambient desestructurat. La novel·la, celebrada per la seva honestitat, també ha enfrontat crítiques i censures pel seu tractament directe de temes controvertits.

Frédéric Boyer, Serge Bloch
Sexto Piso

Resum

La Bíblia és un dels llibres més llegits, però també un dels més castigats per la censura. Aquest volum proporciona coneixement en apropar la tradició cultural judeocristiana de manera aconfessional i laica, un aspecte que lamentablement falta en el nostre país. Es tracta d'una lectura no només recomanada per a persones amb interessos religiosos, sinó també per a qualsevol que vulgui entrar en contacte amb les nostres arrels culturals. Afortunadament, l'editorial Sexto Piso ha apostat per traduir aquesta versió laica de la Bíblia, amb text de Frédéric Boyer i il·lustracions de Serge Bloch.

Leo Lionni
Kalandraka

Resum

En un món on els tons són protagonistes, trobem el Petit Blau i el Petit Groc, dues taques de colors que a través d’una abraçada es fusionen per crear un nou matís: el verd. La història no només revela la meravella de l’amistat, sinó que també destaca la bellesa que sorgeix quan les diferències es barregen. Amb il·lustracions vibrants que donen vida a aquesta simpàtica paràbola, Lionni ofereix als nens un viatge emocional i visual que celebra la diversitat i la connexió. Estem davant d’un clàssic que mai no perd vivacitat. És tan actual que l’alcalde de Venècia el va prohibir a les biblioteques escolars per subversiu.

Munro Leaf
Lóguez Edicions

Resum

Aquest relat presenta un personatge que trenca absolutament amb l'arquetip que tenim del toro. La seva mare i els companys l'empenyen a tenir un comportament com el que li correspondria, però a Ferdinando no li interessa res.

Jesse Goossens
Edicions Ekaré

Resum

Una obra fascinant per a ments curioses i amants dels animals. Plena de dades científiques, curiositats i diversió, explora mamífers, aus, insectes, rèptils i més, i descobreix fets sorprenents com la por a l'aigua dels goril·les, la relació entre la dieta dels flamencs i el seu color rosat, o l'únic animal capaç d'imitar la veu humana. Aquest llibre ofereix un viatge informatiu i entretingut pel regne animal, perfecte per despertar la curiositat i l'amor per la natura, malgrat que va ser censurat per alguns col·lectius als Estats Units.

Històries sobre règims que censuren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Marjane Satrapi
Norma Editorial

Resum

Aferra’t fort a aquest llibre perquè emprendràs un viatge gràfic captivador per la vida de Marjane Satrapi a l'Iran convuls. Amb traços audaços en blanc i negre, la novel·la gràfica es converteix en un relat íntim i èpic de la vida de Marji, des de la seva infància marcada per la Revolució Islàmica fins a la seva maduresa a Europa. Més que vinyetes, ens trobarem davant d’instantànies de resistència, feminisme i recerca d'identitat en un país esquinçat. L’auotra aborda aquests temes d’una manera tan genuïna que “Persèpolis” s’ha convertit en una obra mestra, elevant la novel·la gràfica a un testimoni commovedor i universal.

Ursula Wölfel
Lóguez Edicions

Resum

Aquest llibre va generar revolta a la societat de 1970, que no es plantejava que els joves poguessin llegir sobre discriminació, guerra, injustícia social i altres complexitats del món dels adults. Tot i que algunes perspectives d'alguns dels relats d'Ursula ja s'han superat, n'hi ha d'altres que ofereixen una narrativa desafiadora sobre la vida quotidiana. Ens trobem davant d'un clàssic de l'atreviment a la Literatura Infantil i Juvenil (LIJ) i, per descomptat, d'una preciosa edició a càrrec de Lóguez Editorial.

Laure Sirieix, Lauri Fernandez
Bang Edicions

Resum

Història, memòria, feminisme, mort, trencaments i retrobades. Un còmic amb el qual maduraràs igual que ho fa la seva protagonista. "Rupturas" presenta la història de María, una jove parisenca que descobreix un fosc secret familiar a Barcelona mentre cuida de la seva àvia hospitalitzada. La trama explora el passat de l'àvia, empresonada a Les Corts als anys 50 per estar embarassada durant la dictadura franquista. El còmic aborda el tema dels nadons robats, utilitzant salts temporals entre el passat i el present, i destaca la resistència de les dones republicanes davant l'opressió franquista des d'una perspectiva feminista. Amb un enfocament impactant, és un crit a la necessitat de recordar i aprendre de la història recent.

Paco Roca
Astiberri

Resum

Paco Roca il·lustra la Segona Guerra Mundial des d'una mirada que impressiona al lector: la de La Nueve, una companyia de republicans espanyols exiliats que van participar en la alliberament de París. El llibre emergeix com un testimoni necessari, rescatant la contribució oblidada dels espanyols en la guerra europea. Guanyador de múltiples premis, incloent el premi Zona Còmic, Los surcos del azar ha estat aclamat pel seu impacte narratiu i emotiu.

Equipo Plantel
Media Vaca

Resum

Del 1977 al 2024 hi ha gairebé 50 anys de distància. Entre Espanya i Filipines hi ha 12 mil quilòmetres. Malgrat publicar-se durant la Transició, el còmic "Así es la dictadura" segueix sent una font de lucidesa per entendre la naturalesa de les dictadures. Ho és tant, que el 2022 va ser un best seller a Filipines, coincidint amb l’elecció de Bonbon Marcos, fill del dictador Ferdinand Marcos. Il·lustrat per Mikel Casal, escrit per l'Equip Plantel i meravellosament reeditat per Media Vaca el 2022, el còmic ofereix una visió educativa sobre els perills i les característiques dels règims autoritaris. Sense aturar-se en detalls macabres, aborda conceptes clau com la manca de drets humans, corrupció i opacitat governamental.

Antonio Skármeta
Edicions Ekaré

Resum

Ambientada a l'illa de Chiloé durant la dictadura de Pinochet, l'obra explora la influència de Neruda en la percepció artística i emocional d'un nen xilè anomenat Pedro. L'amistat entre tots dos, marcada per la censura i la repressió política de l'època, simbolitza la resistència contra el règim autoritari sorgit del cop d'estat liderat per Pinochet fa 50 anys. Skármeta teixeix una narrativa emotiva que destaca la importància de l'expressió artística i l'amistat en temps d'opressió.

Isabel Minhós
Takatuka

Resum

A través de la història del general Alcázar, el llibre ensenya als nens l'arbitrarietat de les normes dictades per líders autoritaris. Amb il·lustracions enginyoses, la narrativa destaca com el poble pot vèncer un règim dictatorial mitjançant una revolució pacífica i aborda de manera sorprenent i divertida la naturalesa absurda dels règims dictatorials. Reconegut amb el premi Millor Il·lustració d'Àlbum Infantil en el Premi Nacional de Còmic 2015 de Portugal, és una obra mestra que, amb humor, aborda temes profunds com la llibertat i la unió del poble.

Roser Ros
Memorial Democràtic

Resum

Sabies que hi ha dones que es diuen Elna en record a la institució que va salvar més de 500 bebès de la mort durant la Guerra Civil? D’una trobada entre totes les dones que portaven aquest nom va sorgir la idea d’Elna, la maternitat, firmada per Roser Ros i Jordi Vila-Declòs, que forma part del primer volum de la col·lecció ‘Memòria dibuixada’, impulsada per Memorial Democràtic. El llibre explica l’evolució de la maternitat, des de la seva fundació fins al seu tancament per les autoritats nazis el 1944, i reivindica la memòria d’aquelles dones anònimes que varen demostrar una valentia i solidaritat admirables.

Daniïl Kharms
Vacamú

Resum

El rus Daniïl Kharms va escriure relats i obres teatrals absurdes per a adults que desafiaven les normes establertes. El seu estil irreverent i desenfadat també es va reflectir en la seva obra infantil, que, tot i ser breu i molt popular, va patir les conseqüències de les restriccions imposades pel règim soviètic. Aquest àlbum il·lustrat recull una antologia de 25 poesies infantils que introdueixen al lector de parla hispana en la rica tradició literària russa.

Roberto Innocenti
Kalandraka

Resum

Inspirada en un grup de resistència estudiantil que desafià Hitler, la història es centra en la intrèpida Rosa Blanca, barrejant realitat i ficció en la crua realitat de la Segona Guerra Mundial. Seguint les empremtes d'un camió nazi, la protagonista descobreix horrors inimaginables. La seva valentia emergeix en visitar secretament un camp de concentració per ajudar nens jueus. La narrativa, com un far de humanitat, il·lumina la foscor del totalitarisme. "Rosa Blanca" és un homenatge a la resistència i una recordança que, fins i tot en temps punyents, l'esperança pot florir.

Kim Hyun Sook
Sapristi

Resum

Aquesta és la història real de Kim Hyun Sook a la Corea del Sud dels anys 80. Inicialment apolítica, la protagonista es veu involucrada en un ambient estudiantil efervescent on descobreix un club de lectura secret on els estudiants comparteixen llibres prohibits pel règim opressiu. Aquests llibres, com "Moby Dick" i "La lletra escarlata", es converteixen en catalitzadors per a la rebel·lió estudiantil. L'obra destaca la importància de la cultura i la resistència, mostrant com la literatura pot inspirar la lluita contra l'opressió.

Llibres que ens desafien com a mediadors de lectura

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hilda Hilst
Llibres del Zorro Rojo

Resum

El nom ja ho diu tot. L’obra de Hilst combina narrativa i poesia per explorar l’erotisme, la sexualitat i la corporalitat. Publicada a Brasil el 1986, desafia les normes de l’època (i potser també les de l’actualitat) per abordar de manera provocadora i humorística la narrativa obscena. L'autora, coneguda per la seva personalitat irreverent, utilitza l’escriptura per denunciar la violència de gènere i transcendir les restriccions socials. L'obra es presenta de manera dual, combinant el millor dels seus "Contes de menyspreu" i el poemari "Bufòliques". I no us perdeu l’edició de Libros del Zorro amb les il·lustracions d'André da Loba!

Jane Teller
Editorial Comanegra

Resum

En Pierre Anthon és un adolescent danès que creu que res no té sentit. Com que no val la pena viure res, es retira a dalt d’un pruner. Els seus amics de classe intenten convèncer-lo perquè baixi portant objectes i acumulant-los en una “pila de la significació”. A mesura que la muntanya es va fent més gran, neixen conflictes, desequilibris emocionals i dubtes existencials entre aquests adolescents que per primera vegada aborden les grans preguntes de la vida. Quan es va publicar, l’any 2000, va encendre tantes polèmiques que la novel·la va ser censurada a escoles d’Alemanya, Dinamarca i Noruega. El minimalisme de l’edició de Comanegra ressalta la seva cruesa. Potser la vida no té sentit... però almenys sí que val la pena una cosa: llegir aquest llibre!

Armin Greder
Lóguez Edicions

Resum

Un matí apareix un home a la platja d’una illa. Ningú no el coneix però al principi és acollit. Fins que les diferències entre els habitants i el nouvingut es fan tan evidents que desencadenen hostilitat i por entre la comunitat local. Les il·lustracions en blanc i negre, tan crues i evocadores, destaquen la xenofòbia i la intolerància que es teixeixen al llarg de la trama. No hi ha noms propis, ni del protagonista, ni de l’illa, ni dels habitants. Perquè tots podem encarnar aquests papers. El simbolisme de la història la converteix en una paràbola contemporània per tractar les problemàtiques actuals de la migració i la discriminació.

Christian Bruel, Anne Bozellec
Editions Thierry Magnier

Resum

Una petita nena, sense son, segueix al seu gat fins a l'habitació del costat, on dorm un nen de la seva edat. Comença aleshores un inoblidable joc de pessigolles entre ells. Amb la participació d'un ós de peluix, ratolins que surten d'un quadre i avions que apareixen d’una llàntia, tots se sumen a la diversió. De puntetes, la nena desperta el seu germà per iniciar una batalla de pessigolles, des de les orelles fins als dits dels peus. Tot i ser en blanc i negre, l'àlbum, sense text, transmet rialles, crits i amor. El llibre de Bruel i Bozelc, una parella ben coneguda en la literatura infantil i juvenil francesa, és una incursió al descobriment de la sensualitat i la sexualitat durant l'etapa infantil.

Wolf Erlbruch
Barbara Fiore Editora

Resum

Wolf Erlbruch narra i il·lustra l'insòlit encontre entre un ànec i la mort, explorant la finitud de la vida i la consciència. A través d’un diàleg filosòfic, l'ànec formula preguntes sobre la mort, abordant la inquietud infantil davant d’allò desconegut. Sense respostes definitives, Erlbruch convida al lector a que sigui ell qui reflexioni, qüestioni, es formi els seus propis conceptes, idees i preguntes. Sense cap mena de dubte, aquest àlbum il·lustrat transcendeix els límits del gènere infantil i trenca amb les normes literàries tradicionals que separen la literatura per a nens i per a adults per tractar un tema que ens interpel·la a tots.

Philippe Brasseur
Océano Travesía

Resum