Read On Joves Lector@s

Ràdio FLIC | Read On Joves Lector@s

Avui ens acompanyen la Marta i la Mixa, de l’Associació de Joves Lectors Catalans. Una entitat creada per i per a joves, amb el propòsit de fomentar la lectura entre el públic juvenil i difondre els valors culturals de la lectura arreu del món. Amb elles, parlem d’alguns dels llibres de la selecció FLIC Recomana: El llibre dels errors (Juventud), El coleccionista de momentos (Loguez), El ascensor (Limonero), Un camí de flors (Libros del Zorro Rojo), Dolent (Takatuka), Ilegal (Alianza), Across the nightingale floor (Pan Macmillan)

Sovint, les ficcions que ens corprenen ens fan reflexionar sobre la nostra pròpia realitat. Això pot passar tant amb els clàssics com amb obres recents. Dels primers, avui l’Elena ens parla de Frankenstein de Mary Shelley (Austral), i de com no pot evitar marcar amb post-it els grans temes del llibre. I dels segons, la Irene comenta Los lugares que me han visto llorar, de Holly Bourne (La Galera), que retracta les relacions tòxiques des d’una perspectiva interessant. 

Avui, casa nostra es converteix en un estudi de ràdio i engeguem uns quants programes sobre com estem llegint durant el confinament.  L’Elena ens parla sobre la seva fascinació per Haruki Murakami, especialment per Kafka en la orilla / Kafka a la platja (Tusquets/Labutxaca). I la Irene ens parla de El senyal, de Marta Meneu Borja (Bromera). Reflexionem també sobre si ens fixem o no en l’etiqueta “juvenil” quan busquem un nou llibre per llegir…

En aquest capítol, la Magalí, la Roser, la Irene i la Irina emprenen un viatge a través dels sentits, parlant de poesia i de narrativa il·lustrada, de la mà de llibres com Per entre els dies, de Marin Sorescu (Lleonard Muntaner Ed.) i Skip, de Molly Mendoza (Nobrow Press). A través d’aquest viatge veurem qui les ha influenciat més a l’hora de llegir i quina relació han establert amb aquesta varietat de gèneres literaris.

La Magalí, la Roser, la Irene i la Irina viatgen a les seves primeres experiències literàries. En destaquen els seus personatges singulars, tema que les porta a debatre sobre les emocions que aquests personatges ens generen i la seva relació amb el lector, de la mà de títols com El señor de las moscas de William Golding o Benvinguts a la vostra autèntica experiència índia de Rebbeca Roanhorse.

La Magalí, la Roser, la Irene i la Irina tenen una cosa en comú: a totes els agrada llegir. En aquest programa, reflexionen sobre les diferents maneres de narrar, posen en valor la feina dels traductors i xerren sobre tot allò que sentim abans de decidir si un llibre ens agrada o no. Tot plegat, comentant aquells títols que la Irene i la Irina han triat del Read On com, per exemple, Rebel·lió a la granja de George Orwell, Quan un toca el dos de Anna-Greta Winberg, Internamiento de Samira Ahmed i In Waves de AJ Dungo.