FLIC11 | FLIC Recomana

.

FLIC RECOMANA


Cada edició, el FLIC Festival escull una selecció de libres que són l’ànima de la seva programació. Són els llibres que formen part de les Experiències Literàries del FLIC, una proposta de joc vivencial i artístic que programem tant per a públic familiar com escolar.

Enguany el tema de l’11a edició del festival és FICCIONS. Trobaràs els 40 llibres de la selecció organitzats en les següents categories: Tastar la por, En clau d’aventura, Quina gràcia! i Per sucar-hi pa.

.

TASTAR LA POR

CHI HA IL CORAGGIO?
de Silvia Borando
Edita Minibombo

Joc d’encadenaments continuats per passar-s’ho bé amb la por i el fàstic. Diversos animals aguaiten. S’atrevirà el lector a tocar-los, abraçar-los o besar-los? Qui ho faci està previngut. Un àlbum amb un desenllaç inesperat i provocador que seria bo traduir: la por no té fronteres.

DOLENT
de Pauli & Kathrin Schärer
Edita Takatuka

Àlbum de gran qualitat literària, les il·lustracions del qual, realistes i expressives, semblen voler sortir del llibre. L’argument ens fa reflexionar sobre què significa “ser dolent”. El pes de les paraules radica a les mirades dels protagonistes i el lector. Una aposta arriscada (mostra de la bona feina de l’editorial) que ha tingut força èxit en els clubs de lectura familiars.

EL MANUAL DEL TERROR
de Paul van Loon & Axel Scheffler
Edita Siruela

Edició que recull el saber enciclopèdic sobre el terror. Una galeria de personatges seleccionats a partir d’una original i bona feina de documentació literària i mitològica, tamisat per l’humor, mantenint el seu caràcter informatiu i narratiu alhora. Un bon llibre il·lustrat, categoria avui poc freqüentada davant l’hegemonia de l’àlbum, i un clar exemple de la cura del catàleg de l’editorial.

NINOT DE FANG
de Emma Reyes & Carme Solé Vendrell
Edita Libros del Zorro Rojo

Bocí de la infància de la pintora i escriptora colombiana Emma Reyes, document testimonial d’una època marcada per la pobresa, explicatdes de la veu d’una nena que vol jugar i riure. La il·lustració, plena de força i amb els colors del fang propi de l’entorndels protagonistes, ens esquitxa a tots denunciant la vulnerabilitat de tants nens i nenes.

THORNIHLL
de Pam Smy

Edita Blackie Books

Novel·la gràfica, la il·lustració i el text de la qual es relacionen més enllà del simpleacompanyament. Cal estar atents al que succeeixi al que es mostra en ambdós plans per abastar al complet aquesta història, sovint interrompuda per pàgines en negre que alimenten el suspens. La il·lustració (que sens dubte transportarà els adults a l’univers d’en Hitchcock) qüestiona l’imaginari col·lectiu a propòsit dels orfenats. Nova mostra de l’excel·lent labor de l’editorial.

THE TIME OF GREEN MAGIC
de Hilary McKay

Edita Pan Macmillan

Una casa misteriosa revela secrets sorprenents que convé conèixer i desvetllar. Una història sobre la temptativa de formació d’una família que conté en el seu interior històries per dormir i cartes llunyanes. L’últim llibre d’una autora reconeguda i premiada que mereix traducció, màgia inclosa.

BARBA AZUL
de Charles Perrault & Luis Gabriel Pacheco Marcos

Edita Eldelvives

Pocs relats clàssics produeixen en el lector l’angoixa que el conte de Perrault conté en el seu interior: una prohibició porta a cada nova esposa de Barbablava a una curiositat que acaba sent mortal. Història il·lustrada moltes vegades però que ara podem veure amb una magnífica interpretació pictòrica de la mà del mexicà Gabriel Pacheco. Fa por.

ILEGAL
de Eoin Colfer, Andrew Donkin & Giovanni Rigano  
Edita Alianza Editorial

Aquest còmic planteja un tema que és a l’ordre del dia, i demostra fins a quin punt la ficció permet conèixer una realitat que a vegades no ens arribaper altres canals. La forma d’abordarla temàtica permet als lectors sentir-se propers als personatges i les seves circumstàncies. Situacions reals que voregenla por i que acaben amb final feliç gràcies a la força de la literatura.

SIBERIAN HAIKU
de Jurga Vilé & Lina Itagak
Edita SelfMadeHero

Novel·la gràfica que tracta de la deportació de les famílies lituanes a Sibèria a la Segona Guerra Mundial explicada de manera clara i directa per un nen, Algis, presumpte pare de l’autora. L’haikú(una paraula que inicialment sorprèn en el títol d’un llibre com aquest) fa referència a la manera de comunicar-se dels infants amb els japonesos de l’altra banda de l’estacada. Relat ple de referents literaris, de personatges a vegades entranyables, a vegades terrorífics, i amb il·lustracions molt interessants.

FUTUROS PELIGROSOS
de Elia Barceló
Edita Eldelvives

Malgrat ser un llibre publicat el 2008, sorprèn per com les conjectures de l’autora sobre el futur que ens espera continuen sent tan plausibles com espaordidores. La lectura de qualsevol dels set relats és molt recomanable per als joves i no tan joves

.

EN CLAU D’AVENTURA

UN AMIC ENS ESPERA
de Marie Dorléans
Edita Símbol Editors

Llibre carregat de poesia, amb els silencis i la lentitud necessària per fixar-se en els detalls del passeig. Les seves il·lustracions conviden a passejar pel bosc, aturant-se per admirar les llums de les darreres cases, els còdols, les fulles dels arbres,les estrelles,… El final d’aquest viatge pot resultar previsible, però no per això és menys rodó.

EL MERAVELLÓS PELUDIU-RENUDIU-XIQUITIU
de Beatrice Alemagna

Edita Combel

Plenes de detalls, les il·lustracions d’aquest llibre es deixen visitaruna vegada i una altrapels lectors. Com fa el color que adquireix una funció gairebé simbòlica d’identitat, tot entra en joc en aquest periple pel barri de la protagonista mentre busca un bon regal per a la seva mare. Tot i serpetita, la nena es mostra molt capaç de mobilitzar els seus amics i aconseguir allò que desitja amb molt de criteri.

 

TRAVESSIA
de Peter Van Den Ende

Edita Libros del Zorro Rojo

Àlbum insòlit, en molts sentits, que relata una travessia impressionant i inquietant que cal emprendre diverses vegades per percebre tots els detalls d’un llibre sense text. És el títol destacat d’aquesta categoria ja que representa l’aventura per excel·lència. Les il·lustracions en blanc i negre es converteixen en un joc de percepció identificant les trobades del mariner protagonista al seu vaixell de paper. Traços hipnòtics poblen les pàgines d’aquesta proposta amb moltes lectures possibles.

EL COLECCIONISTA DE MOMENTOS
de Quint Buchholz

Edita Lógez

Clàssic que manté la seva frescor malgrat els anys, narra amb molta poesia l’amistat entre un pintor i un nen que toca el violí. La galeria de quadres, de moments, que succeeixen un darrere l’altre ofereix noves lectures. Un bell exercici per captar detalls surrealistes i màgics. Molt bona traducció d’una casa –Lóguez–que mereix lloances per l’esforç editorial de dècades.

 

UN INDI COM TU I JO
de Erna Sassen & Martijn van der Linden

Edita Takatuka

Narració sorprenent i de gran qualitat literària que constitueix en sí mateixa una aventura lectora. Es tracta d’una novel·la infantil excepcional per l’originalitat amb què tracta temes com l’amistat, la soledat, la religió, les migracions o el racisme; itambé per l’estil de les il·lustracions que acompanyen el text i complementen amb sentit la narració i van més enllà del disseny editorial.

UN. MILAGRO PARA HELEN
de Ana Juan
Edita Libros del Zorro Rojo

Àlbum que hipnotitza al lector des de la seva coberta fins a la darrera pàgina. Explica una història fascinant, basada en fets reals: la relació extraordinària que sorgeix entre una professora –Anne Sullivan–i la seva alumna Helen Keller, cega i sordmuda de naixement. Tota una aventura. I qui millor que aquesta il·lustradora per donar-li vida, començant per la portada on la ceguesa és representada com un vel de papallones negres que volen a l’alçada dels ulls..

JEFFERSON 
de Jean-Claude Mourlevat
Edita Nórdica Libros

Novel·la il·lustrada que constitueix una porta d’entrada dels joves lectors a un gènere de lectors adults, el policíaC: no és fàcil oferir emoció i intriga a nens i nenes. Tot comença amb un assassinat. Que el protagonista sigui acusat injustament d’ésser l’autor i hagi de demostrar la seva innocència pot semblar poc original. El que és realment sorprenent és que els protagonistes siguin animals personificats que viuen en un món paral·lel al dels humans.

LA PLATJA DELS INÚTILS
de Alex Nogués
Edita Akiara Books

No pot haver millor començament d’una novel·la que sacsegi al lector que aquesta frase:  “[…] de gran vull ser inútil”. Així comença aquesta commovedora narració que va avançant entre argumentacions i reflexions de la protagonista,mentre veiem desfilar personatges que fan de la seva vida un viatge en llibertat. Una cuidada edició, molt ben il·lustrada. Aquest llibre és una petita joia que ens interpel·la en tots els sentits.

EL REINO DE LOS TRES SOLES
de Nando López
Edita Loqueleo, Santillana

Aquesta aventura, intricada, interessant i divertida, ens trasllada a l’Edat Mitjana per reflexionar sobre el que significa heretar una guerra. En el transcurs del relat, crida l’atenció que les diferents decisions que prenen els personatges no està guiada per latestosterona. L’autor té facilitat per arribar al lector pre-adolescent, i cada cop ho fa millor

ACROSS THE NIGHTINGALE FLOOR 
de Lian Hearn|
Edita Pan Macmillan

Aquest és el primer títol de la saga “Llegendes dels Otori”. Una obra èpica de gran qualitat literària –de temàtica molt oriental–en què un imaginari Japó medieval n’és protagonista. Misteri, tradició, guerres, espionatge, viatge iniciàtic i amor conformen les trames d’una història de lluites entre clans. Destaquem també l’edició en castellà de l’editorial Alfaguara

QUINA GRÀCIA!

MUSSOL A CASA
de Arnold Lobel
Edita Ekaré

Tot un clàssic que omple un forat actual, per la seva categoria de llibre il·lustrat per a primers lectors o per llegir als més petits. Un mussol entranyable i bonhomiós, com tots els personatges de l’autor, és el protagonista de cinc breus narracions il·lustrades. Pors i alegries se succeeixen en una obra plena d’humor molt properaa nens i nenes.

SI ET PICA UN MOSQUIT
de Jordi Gastó & Christian Inaraja|
Edita Kalandraka

Llibre destinat a provocar el riure per sota del nas i amb intenció de positivar una situació que pot ser molt empipadora: què fer si et pica un mosquit? El text mínim casa molt bé amb la il·lustració de traç simple i molt capaç de mostrar l’expressió del personatge/narrador.

L’ESPERA
de Kevin Henkes
Edita Editorial Juventud

Un àlbum delicat, amb un text en plena harmonia amb la il·lustració, d’una paleta de colors pastelper a uns personatges que viuen a l’ampit d’una finestra i veuen com passa el temps. Un conte intemporal on sempre hi cap algú més. Un d’aquells llibres en què la senzillesa esdevé genialitat.

DE UNA PEQUEÑA
MOSCA AZUL

de Mathias Friman
Edita Litera Libros

Història que encadena successos darrera successos, des del primer vol d’una mosca blava fins a l’aparició d’un caçador en un desenllaç sorprenent, olorós i circular. Els textos, breus, acompanyen el color blau present a cada doble pàgina en els seus salts d’animal      a animal. Una edició cuidada  on no s ́hi val a perdre els detalls d’un autor amb un humor escatològic.

PIM, PAM, PUM, POMA
de Teresa Durani Armengol & Arnal Balleste  
Edita Mars

Narració encadenada i circular protagonitzada per una poma que posa en situacions humorístiques a personatges de conte. Un àlbum per fer perdre la por… a aquells que fan por. Les il·lustracions, la caracterització dels protagonistes, la maquetació de la pàgina, els plànols,… el converteixen en un clàssic. Editat per primera vegada el 1989, ha estat reeditat recentment.

SI YO FUERA MAYOR…
de Eva Janikovsky & László Rebér
Edita Silonia

Manera divertida i interessant de presentar el món dels grans per part del nen/narrador que va explicant en primera persona les seves conviccions a l’entorn de la vida en adult. Procedent de la LIJ hongaresa dels anys setanta, aquest llibre manté el seu potencial crític, raó per la qual s’ha reeditat i traduït a diverses llengües des de la versió original. La il·lustració de traç simple i colors bàsics s’entreteixeixen en el text de manera molt actual.

LA BÉSTIA DEL
SENYOR RACINE
de Tomi Ungerer
Edita Blackie Books

L’àlbum llança nombroses picades d’ullet, al més pur estil del seu autor, perfectament visibles per a aquells a qui els agrada entretenir-se llegint il·lustracions. Planteja el repte d’investigar la desaparició d’una cosa molt estimada pel protagonista i el descobriment d’una nova bèstia no comptabilitzada per la comunitat científica. Desenllaç sorprenent d’un llibre on cada detall és una història.

FLORA Y ULYSSES
de Kate DiCamillo & K. G. Campbell
Edita Candlewick Press

Novel·la il·lustrada, en què descobrim com fer front als canvis devida de dos infants, quan aquests canvis no depenen d’ells. Ironia i racionalitat són el refugi de molts sentiments trobats, però sempre des de l’humor, la fantasia i tendresa. Un cant a la literatura i a la necessitat de referents literaris.

PETRA
de Marianna Coppo

Edita Editorial Juventud

La protagonista d’aquesta història és un personatge divertit i entranyable per la seva manera d’afrontar allò que li succeeix. Amb gran autoestima i capacitat d’adaptació ens fa pensar que el millor està encara per arribar. Atenció al gir final que pren el relat. Un llibre-joc que convida a continuar entretenint-se una vegada acabada laprimera lectura.

LLIBRE DELS ERRORS
de Gianni Rodari
Edita Editorial Juventud

Bona edició d’aquest clàssic de Gianni Rodari, de dificilíssima traducció i adaptació que ha estat tot un repte superat amb escreix per a Carlos Mayor en castellà i Teresa Duran i Txell Freixinet en català. Un “diumenge al vosc” o un “Domingo en el vosque” sempre seran errors i històries molt diferents.

.

PER SUCAR-HI PA

UN CAMÍ DE FLORS
de Jon Arno Lawson & Sydney Smith  
Edita Libros del Zorro Rojo

Sense paraules, avancem per les pàgines d’aquest àlbum de la mà d’una nena que acompanya el seu pare. Un passeig per una petita ciutat il·lustrat amb un vigorós traç i negre esquitxat amb notes de color molt ben escollides que confereixen més significat a les intencions dels autors. Un relat poètic en què el gest senzill i generós de la nena transforma el seu entorn. Final obert que es resol a la guardafinal.

UN PÈL A LA SOPA
de Álex Nogués & Gurid|
Edita Flamboyant

Llibre surrealista, absolutament boig, per morir-se de riure. Les il·lustracions i l’ús inusual del color acompanyen magníficament el text. Hauria estat, sens dubte, el relat preferit de Mafalda! I en forma d’àlbum! Què bé comptar amb històries plenesde girs magnífics que condueixen de la més estricta realitat a una situació absurda amb un desenllaç hilarant! Tot plegat amb molt sintetisme;i, colors, els justos.

FUERTE,, SUAVE, MURMURADO
de Romana Romanyshyn & Andriy Lesi
Edita Barbara Fiore Editora

Clara mostra del nivell de creativitat que pot assolir un llibre documental. Fruit d’una molt bona documentació, aquest llibre sobre el so i la música juga amb tots els elements que té a la seva disposició: les paraules, els gràfics, els colors,… et traslladen a un altre món, et xoquen. Una proposta en què es donen cita coneixements i poesia visual. El resultat és sorprenent.

MANUAL DE LA BRUJA
de Malcolm Bird
Edita Maeva

Llibre per llepar-se els dits amb tot allò que hem de saber sobre les bruixes. Excel·lent i documentat tractament per a aquests personatges tan tergiversats, sobre els quals ara tindrem tota la documentació per poder-neparlar amb propietat. Un “fons d’armari” de 1984 que han de conèixer les generacions presents i futures. L’edició actual respecta plenament l’original.

ESTO ES PARÍS
de Miroslav Sasek
Edita Nórdica Libros

Clàssic de 1959 que ens mostra un París que potser ja no existeix. No és una guia de viatges a l’ús. Les breus narracions quotidianes, contextualitzades en llocs emblemàtics de la ciutat, barrejades amb personatges històrics, situen el llibre a l’actual punt híbrid entre documental i narratiu, amb picades d’ullet a qui vulgui trobar altres referents. La seva estètica continua sent tan trencadora ara com en el moment de la seva publicació.

EL ASCENSOR
de Yael Frankel
Edita Limonero

Amb un format tan infreqüent com adequat a l’espai que li dona títol, aquest llibre té l’encant de les històries que poden succeir dins i fora d’un ascensor, a les quals la trobada de la diversitat genera més aventura i diversió que la sortida al carrer. L’originalitat del text, els elements gràfics, el tractament del color, el format i el “regal” que trobem al final, ho converteixen en un llibre “absolutament genial”. P. S. Un llibre que mereix reedicions que el facin més assequible en territoris
no argentins.

ANATOMICUM
de Jennifer Z. Paxton & Katy Wiedemann
Edita Impedimenta

Un luxe de llibre, per sucar-hi pa, tot té un perquè i està bellament il·lustrat al detall, i a l’alçada de tots els títols de la col·lecció “Visita el nostre museu”. A la línia dels curosíssims llibres de coneixements que comencem a aparèixer fa uns cinc anys com a alternativa a les actualitzades informacions enciclopèdiques que trobem a internet. Aquí, la més actualitzada informació textual es complementa amb làmines i il·lustracions que segueixen l’estètica dels quaderns de camp del segle XIX

AIXÍ ÉS LA VIDA
de Tomi Ungerer
Edita Blackie Books

Humor tant a les preguntes i respostes que emplenen l’obra com a les il·lustracions. I sens dubte, són perreflexionar les qüestions filosòfiques que plantegen els infants i les respostes tan lliures que proposa Ungerer. Destaca també la faixa que acompanya el llibre, que, a diferència del que acostuma a passar amb aquest element de marketing, resulta d’utilitat, ja que en el seu interior s’hi trobala bibliografia i altres dades interessants de l’autor.

QUÈ PUC ESPERAR?
de Britta Teckentrup
Edita Libros del Zorro Rojo

Catàleg delicat de preguntes, algunes filosòfiques, d’altres quotidianes, a les quals qualsevol lector que s’acosti a aquest llibre s’haurà enfrontat alguna vegada. Agrupades a partir de temes diversos, la correlació que existeix entre elles ofereix alguna pista per a l’elaboració de la resposta, sense pretendre orientar cap discurs. Les il·lustracions, amb tècnica mixta a partir del collage, representen el caràcter de l’enunciat i es poden gaudir com qui va a una galeria d’art. Les metàfores visuals aprofundeixen en el caràcter poètic i reflexiu del llibre.

SENTIMIENTOS ENCONTRADOS
de Gustavo Puerta Leisse & Elena Odriozola
Edita Ediciones Modernas el Embudo

Llibre meritori de la menció destacada d’aquesta categoria de la selecció, tant per l’elegància de l’edició (narrativa i formal) des de la mateixa portada (amb el detall de cadascuna de les finestres que emmarquen una petita història) com per l’encert d’allunyar-se del concepte “llibre d’emocions” per començar a parlar de “sentiments” des d’una perspectiva complexai rigorosa sense perdre de vista la qualitat artística que s’espera d’una obra literària.