FLIC RECOMANA 13


(re)interpretar el món

La literatura, com la cultura de la qual forma part, ens llega coneixement, símbols i valors que ens permeten viure en societat i bellugar-nos-hi amb seguretat i confiança. No obstant, reinterpretar l’herència rebuda ens permet recrear-la amb nous imaginaris culturals. Entre la tradició i la contemporaneïtat hi ha un camí d’anada i de tornada que transitem constantment a cavall de la (re)interpretació. És a través del passat que, des del present, ens és possible imaginar i crear futurs. Per això, enguany, la selecció FLIC Recomana es proposa anar a la cerca i captura dels clàssics explicats de nou.   

Roser Ros, directora literària del Festival

.

NARRATIVA

PELO DE ZANAHORIA
Jules Renard & Gabriela Rubio
Media Vaca (2017)

ESP

Estem davant d’un clàssic, un fons d’armari. Publicat el 1894, aquest relat presenta la vida d’un adolescent en un entorn rural la cruesa del qual (no exempta d’humor de vegades) posa els pèls de punta al lector. Però per poc que s’hi reflexioni descobrim que no fa tant que va passar i que encara es dona en entorns, de vegades, massa propers als nostres. L’edició és excel·lent i un gran encert el color de pastanaga de les il·lustracions en total consonància amb el títol de l’obra i el color dels cabells del protagonista.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari

PETER PAN
James M. Barrie & Svetlin Vassilev
Zorro Rojo (2021)

ESP

Ens arriba de nou aquest personatge nascut a principis del segle XX entre les bambolines del teatre abans de formar part d’un llibre i d’accedir al cinema i que, a més, va donar nom a la síndrome de l’eterna infància. Doncs sí, tenim la sort de comptar amb una nova edició que versiona visualment el personatge principal i els seus correligionaris de manera molt allunyada a l’alambinada imatge que va difondre Walt Disney i que va aconseguir desbancar moltes de les ja existents. A més, s’estrena traducció!

Època lectora: Començant a volar i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari

JANOSCH CUENTA LOS CUENTOS DE GRIMM
Janosch
Anaya (1986)

ESP

Quan un autor de la talla de Janosch s’atreveix a versionar els contes amb què tot nen, tota nena de l’àmbit europeu ha crescut (les estructures, la simbologia, els motius han traspassat la frontera de les literatures) és que coneix a fons aquest patrimoni . En efecte, en apropiar-se dels contes, Janosh juga amb diferents recursos: les vinyetes, la paròdia, els entrepans i, en general, l’humor. Si no fos així, el resultat textual i visual no tindria la qualitat que ofereix aquesta recopilació que malauradament és difícil de trobar en llibreries actualment. Però les biblioteques segur que n’emmagatzemen alguns exemplars.

Època lectora: Començant a volar i volant sols
Temporalitat: Temporada passada

CAPITANA ROSALIE
Timothée de Fombelle & Isabelle Arsenault
Animallibres (2021)

CAT

Amb una guerra com a teló de fons (quanta guerra!), aquesta narrativa ens parla de manera delicada i sensible de la utilitat d’aprendre a llegir per entendre uns fets que van condicionar l’entorn familiar de Rosalie. Aquesta nena protagonista s’enfronta a uns fets que no hauria d’haver hagut de viure i que amb la seva edat curta i amb l’ajuda del seu entorn més proper va desenredant com si es tractés d’una troca de llana.

Època lectora: Emprenent el vol
Temporalitat: Marca tendència

CUENTOS CRUELES DEL PAÍS DE LOS VASCOS
Juan Kruz Igerabide

Cenlit Ediciones (2018)

ESP/EUSK

Saludem amb alegria l’edició del corpus de contes de la tradició oral del poble basc. En primer lloc, per la tasca de Juan Kruz de recuperació d’aquest patrimoni immaterial directament de l’informant (cosa que hauria d’haver figurat al pròleg i trobem a faltar). En segon lloc, pel delicadíssim treball de la il·lustradora Elena Odriozola. En tercer lloc, per la gosadia de l’editorial a la factura dels volums (la col·lecció sencera consta de quatre) i per no haver sucumbit a la moda de publicar textos “higienitzats”.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari

TIRANT LO BLANC
Joanot Martorell

Proa (2020) 

CAT/ESP

Excel·lent traducció / revisitació íntegra (només existent en català) d’aquest clàssic que pot ser un bon ham perquè els joves lectors de les generacions actuals i venidores s’endinsin sense fatigues en una de les novel·les més antigues (segle XV!) i interessants . Aquesta edició, a més, indica diversos itineraris a seguir en la lectura en funció dels interessos lectors del moment.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari

LA KLARA Y EL SOL
Kazuo Ishiguro

Anagrama (2021)

ESP/CAT

Vet aquí un llibre que no forma part del corpus de la narrativa juvenil. I això és el que el fa interessant, ja que planteja una reflexió sobre els límits de la intel·ligència artificial. No és de lectura fàcil, algunes parts del llibre fins i tot poden semblar àrides, però seguint el parer de Vicenç Pagès Jordà (un veritable mestre de la literatura mort recentment), forjar-se com a lector implica enfrontar-se a lectures que ens obliguin a superar obstacles. Vet aquí un bon moment per fer intervenir la mediació literària.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Marcant tendència

CENDRA
Jonathan Auxier & Dadu Shin

Blackie Books (2022)

CAT

Aquest llibre té un cert regust de Dickens pel tema del treball infantil i l’esclavatge al segle XVIII en reflectir l’ambient dels escura-xemeneies. Al seu interior es descobreixen algunes tradicions arrelades en un marc històric que repassa també certs aspectes de la cultura jueva. És una obra que convida a llegir, l’estil se t’emporta, té unes qualitats que fan pertinent la recomanació per a lectors que ja gaudeixen d’una bona autonomia lectora.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Temporada passada

CONTES PER NENS I NENES POLÍTICAMENT CORRECTES
James F. Garner
Quaderns Crema (1995)

CAT

Convé que els contes de sempre segueixin estant presents a l’imaginari de les generacions actuals. I és molt saludable que això passi mitjançant les transformacions com les que es va atrevir a provocar James F. Garner. Unes versions que converteixen aquests relats en bones excuses per riure i delectar-se una bona estona amb bona literatura. La traducció al català de Quim Monzó i Maria Roura ofereix sens dubte ocasió per practicar la lectura en veu alta.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Temporada passada

LES AVENTURES DEL PINOTXO
Carlo Collodi & Roberto Innocenti
Kalandraka (2015)

CAT / ESP / GL / PT

Aquest relat al qual el seu autor, Carlo Collodi, va imprimir un caràcter profundament moral, podria haver caigut en l’oblit, ja que els codis ètics canvien constantment. Tot i això, estem davant d’una versió íntegra del que al seu dia va ser una obra publicada per entregues que reviu novament gràcies a l’art de les il·lustracions de Roberto Innocenti. Les escenes, els personatges i els paisatges són reflex de la terra natal de tots dos, Collodi i Innocenti que, tot i no ser actuals, no deixen de ser evocadors.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari

POESIA

CUENTOS EN VERSO PARA NIÑOS PERVERSOS
Roald Dahl &
Quentin Blake

Alfaguara (2016)

ESP/CAT

Aquesta obra ja clàssica de Roald Dalh no podia faltar a les recomanacions de la tretzena edició del Flic. No podem privar a nois i noies del plaer d’aquest joc lingüístic, simbòlic i de significats que Roald va emprendre amb els contes de sempre. És cert que, tractant-se d’una obra clàssica, la podem degustar en versions a diferents llengües. Davant del dubte de quina seria la millor opció per apoderar-se dels versos perversos, hem optat per oferir alhora la catalana, la castellana i l’anglesa, doncs res millor que el sabor original i el que li han donat els versionadors. Tot i així, considerem que aquest poemari mereixeria una edició més cuidada i no ho diem per les traduccions.

Època lectora: Emprenent el vol
Temporalitat: Fons d’armari

LA CROADA DELS NENS
Bertolt Brecht & Carme Solé Vendrell

Magenta universal productions (2011)

CAT

Un poema esfereïdor per a uns temps esgarrifoses. Una guerra molt llunyana en forma de poema sortit de la ploma de Bertold Brecht versionat visualment per Carme Solé Vendrell. El text evoca de manera serena i sensible fets bèl·lics passats; la part il·lustrativa, (sense cap altre color que un negre de fina línia) ens transporta a temps massa actuals. De la unió de dos grans només en pot néixer una cosa gran, imprescindible. I si a més compta amb una acurada edició, el regal el complet!

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

EL CONDE OLINOS
Anónimo & Morella Fuenmayor
Edita Ekaré (2012)

ESP

Qui més, qui menys guarda a la seva memòria remota el record d’un romanç après a la seva més tendra infància. L’edició que recomanem té un plus: ser una versió visual molt encertada, que contribueix a apropar la sonoritat i el ritme del romanç en qüestió. I una cosa més, aquesta peça del romancer espanyol ens arriba en una versió d’anada i tornada: ambientat a una platja veneçolana; la narració transcorre entre cocoters i castells defensius del carib.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

DIVERSOS Y DISPERSOS VERSOS CONVERSOS Y PERVERSOS DE LOS UNIVERSOS
Josep Ballester & Paco Giménez
Perifèric (2013)

ESP

El poeta Josep Ballester ha decidit jugar a fons amb el llenguatge. El títol del llibre ja parla per si sol (l’autor es deu haver inspirat en els versos perversos de Roald Dahl?). Però el llibre es juga a quatre mans, ja que les il·lustracions del veterà Paco Giménez posen el segell visual al joc textual. Desgraciadament la versió castellana no llisca tan finament. Al llibre desfilen tota mena de personatges, ja siguin humans ja siguin animals, que de tot hi ha en aquesta gran cistella poètica.

Època lectora: Emprenent el vol
Temporalitat: Temporada passada

ON VA AQUESTA GENT?
Fran Parreño & Gonçal López
Edita Animallibres (2021)

CAT/ESP

Els reptes que s’han imposat els dos autors d’aquest llibre i, per tant, l’editorial que el publica són, evidentment, enormes en presentar una poesia en un format que l’aproxima a l’àlbum. El poema (que als anys 70/80 va ser molt difós) es presenta en forma de seqüències i ve il·lustrat en un estil que s’assembla força als primers dibuixos de Solé Vendrell, de Tony Ross… Encara que és previsible que el format en paper desplegable escurci la vida de l’objecte, ens sembla que ha de figurar en una biblioteca. La identificació del protagonista del relat poètic requereix un treball visual molt interessant i precís.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

SUN MOON STAR
Kurt Vonnegut & Ivan Chermayeff

Seven Stories Press (2016)

ENG/IT

Aquest llibre publicat inicialment el 1980 i recentment reeditat és obra de dos artistes enormes l’escriptor americà Kurt Vonnegut (més conegut per la seva obra per a adults) i el dissenyador anglès Ivan Chermayeff (creador de logotips que molts portem a la memòria). Aquest llibre és un relat que parla del nounat Jesús, oferint descripcions del món sorprenents arribant de la boca d’algú que acaba de néixer. Volum apropiat per posar-lo a les mans dels investigadors de llibres de les primeres èpoques lectores. Color, formes, poesia!

Època lectora: Des del niu
Temporalitat: Temporada passada

ROMANCES DE LA RATA SABIA
Paloma Díaz-Mas & Concha Pasamar

Bookolia (2021)

ESP

Titular un llibre de neo-romanços com procedents de la rata sàvia és una forma molt “sàvia” de treure profit d’una expressió el significat de la qual ens és prou conegut. Tant l’autora dels textos com la il·lustradora d’aquest llibre han fet una feina molt bona que, a més, ens arriba editat amb cura. Denotem, però, que alguns, només alguns, d’aquells romanços de nova factura tracten temes que fan “caure” el bon sabor dels romanços tot i ser de nova creació.

Època lectora: Emprenent el vol
Temporalitat: Marcant tendència

ROMANCERO GITANO
Federico García Lorca & Ricardo Cavolo

Lunwerg (2020)

ESP

Aquesta obra de Lorca de gran fondària poètica ens arriba ara revisitada pel riquíssim món visual de Ricardo Cavolo, un artista de cap a peus que amb la seva firma ha tornat a posar dempeus els poemes d’aquest imperible granadí. Ens congratula saber que aquest llibre pot anar a parar a mans de lectors amb certa autonomia lectora per afinar el seu paladar lector i ampliar-ne el repertori.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

CÒMIC

LITTLE NEMO
Frank Pé

Nuevo Nueve (2021)

ESP / FR / ENG / DEU

Aquestes historietes (publicades al New York Herald entre el 15 d’octubre de 1905 i el 23 de juliol de 1911) acaben sempre amb el nen Nemo al llit, despertant d’un somni, cosa que permet al lector endinsar-se en cada nova aventura sabent quin serà el final. L’autor d’aquesta versió es va endinsar també al món de McKay però potser ni ell coneixia quin en seria el final. A nosaltres ens ha semblat bona la seva aposta que posa al dia la feina de McKay. Un bon treball de mediació literària es pot fer donant a conèixer les dues obres.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat

FAHRENHEIT 451
Ray Bradbury & Tim Hamilton

451 Editores (2010)

ESP

Una bona novel·la gràfica que ofereix una versió alternativa i complementària d’aquest bon relat. Què més es pot demanar? Doncs que es pugui trobar a llibreries. Al nostre parer, aquesta és una proposta que, segons algun de nosaltres, millora (si es pogués dir així) l’original. És un plaer que aquest llibre compti amb aquesta versió a més de les cinematogràfiques, una d’elles signada per Truffaut.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat

JEKYLL & HYDE
Stevenson

Bang (2022)

ESP

Es tracta d’una bona versió en còmic d’un gran relat de Stevenson, un autor del qual no hauríem de prescindir de les recomanacions literàries. Tito Alba s’endinsa en aquest clàssic i demostra tenir un bon domini de l’obra i alhora un bon gust a l’hora de donar visibilitat als personatges i escenaris que donen peu a aquest estrany Jekyl&Hide.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat

LE AVVENTURE DI HUCKLEBERRY FINN
Lorenzo Mattotti

Orecchio Acerbo (2012)

ESP/IT

Tots hauríem d’haver llegit Huchleberry Finn, si és possible durant aquella època en què no hi ha límits per perdre’s entre lectures. Però vet aquí que en italià (i sembla que també en castellà) ens enfrontem a una versió format còmic (o novel·la gràfica?) d’aquesta obra enorme. I a més ens arriba il·lustrada a tot color per Lorenzo Matotti, un artista gràfic que ens tenia acostumats al blanc i negre, amb poques concessions al gris. I aquestes dues circumstàncies constitueixen una sorpresa agradable.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Temporada passada

EL PARAÍSO PERDIDO
John Milton & Pablo Auladell

Sexto Piso (2016)

ESP/FR

A la nota introductòria, l’autor de les il·lustracions afirma que ha invertit deu anys de la seva vida en la confecció d’aquest llibre, un temps significativament llarg perquè s’hi reflecteixin els canvis d’estil i de percepció de l’obra, cosa que ha volgut que es noti al llarg de les pàgines. Alegra tenir entre mans aquesta versió del clàssic de John Milton (del segle XVIII) en què planteja (entre moltes altres coses belles) què significa un acte de desobediència davant del poder omnipotent. A més, aquest llibre guanya amb la lectura compartida. Caldrà buscar-lo a les biblioteques!

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat

LA CÓLERA
Javier Olivares & Santiago García

Astiberri (2020)

ESP

Es tracta d’un còmic que desplega una quantitat fabulosa de recursos gràfics i de disseny de pàgina que atraparan els qui s’acostin per primer cop a aquest gènere literari. Absorbeix, encara que es desconeguin els secrets dels protagonistes de la guerra de Troia que pren com a punt de partida; però a més agrada als qui coneixen els fets: els uns i els altres gaudiran amb les claus d’aquest tipus de novel·la gràfica.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat

FIABE A FUMETTI
Rotraut Susanne Berner

Quodlibet (2017)

IT

Ens agraden els contes procedents de la tradició oral i ens agraden les il·lustracions de l’alemanya Rotraut Susanne Berner. Què més podem demanar a aquest llibre? Res més. Simplement advertir als lectors que la seva versió italiana no impedeix de cap manera la seva comprensió, ja que per alguna cosa formen part del patrimoni immaterial europeu. Nota important: entre conte i conte hi ha una petita sorpresa visual que el lector atent haurà d’anar seguint per no perdre’s gens ni mica del que significa sentir/llegir contes en general i aquests en especial.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Temporada passada

CÉLEBRES CASOS DEL DETECTIVE JOHN CHATTERTON
Yvan Pommaux

Ekaré (2017)

ESP/CAT

No vam descobrir res de nou en seleccionar aquest còmic que ja el 1996 va obtenir el Premi Alemany al Millor Llibre Infantil i el premi Max und Moritz. Però declarem el nostre amor incondicional cap a aquest detectiu creat per Yvan Pommaux i acolorit per la seva esposa Nicole. Ens agrada la qualitat ascendent de les diferents aventures (que evoquen el món del cinema, la novel·la negra i els contes tradicionals), cosa que no sempre es compleix en publicacions que apareixen seriades. I ens sembla un homenatge a Humphey Bogart, al cinema negre, als detectius (especialment si saben vestir la gavardina amb classe…).

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Temporada passada

.

ÀLBUM

EL RATÓN Y LA MONTAÑA
Antonio Gramsci & Laia Domènech

Akal (2021)

ESP / CAT / IT

Aquest llibre parteix d’un conte que Gramsci probablement va conèixer a través de Basile, encara que sembla que la versió presentada no és exactament la que va armar l’italià. Tot i així, ens sembla que la proposta mereix ser destacada per la bona factura de l’objecte, per la qualitat del text i per la bona convivència interna entre l’escrit i les il·lustracions.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Fons d’armari versionat 

EN PATUFET
Olalla González & Marc Taeger

Kalandraka (2018)

ESP

Si del que es tracta és de revisitar la tradició oral, aquest àlbum compleix amb escreix el precepte. En aquest cas, la part textual ve acompanyada d’unes il·lustracions que s’allunyen de la imatge de vegades una mica tronada d’aquest petit heroi que després de ser menjat per un bou es veu expulsat a l’exterior envoltat de caca en un acte de resurrecció digne de ser explicat i re-explicat , , com així ha estat i continua sent.

Època lectora: Des del niu
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

L’ÀLBUM DE L’ADELA
Claude Ponti

Lata de sal (2015)

CAT / ESP / FR

Amb aquest àlbum, Claude Ponti regala al lector, als lectors (ja que sovint es gaudeix en diàleg entre adults i nens) un bagul ple de paraules, d’històries no escrites, sinó dibuixades que s’escampen per unes pàgines enormes per les quals el dit vol perdre’s a la recerca del que cal mirar, explicar, riure, compartir. Aquest és un llibre d’imatges d’una gran riquesa.

Època lectora: Des del niu
Temporalitat: Fons d’armari

ISSUN BÔSHI
Icinori

Ekaré (2014)

CAT / ESP / FR / ENG / NL / PT / DEU

Aquest protagonista procedent de terres allunyades de les nostres té un currículum fet de proeses que podrien arribar a empetitir les del seu parent conegut per aquí com Patufet, Garbancito o un altre patronímic. Però si heroiques són les seves gestes, més ho són les il·lustracions que li donen vida, ja que els autors han sabut crear figures i paisatges en una versió molt respectuosa amb el país d’origen que el contemporitzen.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

HANSEL Y GRETEL
Lorenzo Mattotti

Zorro Rojo (2010)

ESP / CAT / IT / ENG / FR / DEU

Al proposar aquest conte a la nostra selecció ho fem amb el convenciment que és bo enfrontar els lectors no només amb un relat tan antic com aquest sinó precisament per les imatges que ha creat el seu il·lustrador. En efecte, Matotti pinta en una bella gamma de blancs i negres el fosc destí d’aquests dos germans enfrontats a un obstacle majúscul: la bruixa. Qui va dir que la vida és un camí de roses?

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

EL ASTRÓNOMO
Walt Whitman & Loren Long

RBA Serres (2006)

ESP/ CAT / ENG

Des del punt de vista del format i amb el dubte a sobre, prenem la decisió d’enquadrar aquest llibre a la categoria àlbum. El llibre desintegra el poema en fragments, desdibuixant la linealitat pròpia del gènere. Però és aquesta característica la que dona notorietat a la proposta. Aquest poema de Walt Whitman, difícil de trobar, no hauria de faltar a cap biblioteca perquè tot lector pugui passar les pàgines del llibre una vegada i una altra, meravellant-se amb aquesta poesia i amb les il·lustracions que ha inspirat.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

ON ÉCHANGE!
Bernadette Gervais

Edita Seuil Jeunesse (2019)

FR

Bernadette Gervais i Francesco Pittau ens han acostumat a obres que superen moltes vegades les expectatives del lector. Però ara és Gervais qui ha ordit en solitari un altre llibre sorprenent que cal llegir desplegat a doble pàgina per descobrir el missatge visual que ens ha preparat l’autora. Les transformacions que alteren la imatge primigènia ofereixen molt de joc. Cadascuna ve acompanyada amb un color de fons i entre tots teixeixen un estimulant pantone.

Època lectora: Talla única
Temporalitat: Temporada passada

CUENTOS INFINITOS
Consuelo Digón & Cintia Martin Esteban

Ediciones Tralarí (2014)

ESP

Més que versions de contes ja existents, aquest objecte de paper (perquè no es pot parlar pròpiament de llibre) ofereix la possibilitat de crear molts relats amb els dits, amb la parla i amb les imatges estampades. De talla petita, l’objecte permet portar-lo a sobre i desplegar-lo a qualsevol lloc per jugar i recrear-se a gust.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Temporada passada

EL DIOS DINERO
Karl Marx & Maguma

Zorro Rojo (2017)

ESP/ENG

Aquesta versió en format de leporello d’un passatge del Manifest comunista de Karl Max ens sembla impecable. I no només per la intencionalitat política amb què ha estat concebut, sinó en permetre amb mestria que el lector es plantegi un tema la complexitat del qual està fora de tot dubte. La il·lustració genera sorpresa, en tractar aquestes qüestions amb aquest estil aparentment tan fora de l’època en què el manifest va ser concebut.

Època lectora: Volant sols
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

.

LLIBRE IL·LUSTRAT

JUEGOS DE ANTAÑO PARA TODO EL AÑO
Estrella Borrego & Pere Ginard

Zorro Rojo (2022)

ESP/CAT

Aquest llibre neix amb una vocació clara: recuperar aquells jocs en què només (només!) es necessitava una mica d’imaginació i algun company per compartir rialles i temps, desproveïts, això sí, de tecnologies. La il·lustració d’estètica vintage va a càrrec de Pere Ginard, la recopilació i les instruccions són responsabilitat d’Estrella Borrego. Dues bones raons per ficar-se de ple a l’obra.

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols 
Temporalitat: Marcant tendència 

GEO-GRÀFICS
Regina Giménez
Zahorí Books (2021)

ESP/CAT

Aquest llibre és un volum dedicat a la divulgació per a públic que ja comença a interessar-se pels temes del seu entorn i hauria de comptar amb un espai dins de la biblioteca escolar per permetre que els nens parlin entre si de les qüestions que planteja, i que es plantegen entre ells. És rellevant el paper que ocupen les il·lustracions, que pel seu estil i vistositat serveixen d’ham perquè els lectors s’ancorin al llibre i desitgin entrar-hi.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Marcant tendència

FLUIDOTECA
Berta Páramo

Litera Libros (2021)

ESP/CAT

En aquest llibre Berta Páramo i l’editora Litera aborden el tema del creixement del cos de manera no habitual, intel·ligent, sense caure a l’escatologia. Hi proposen un veritable compendi de fluids corporals, alguns poc coneguts pel lector. Hem trobat a faltar, però, fluids com “semen” i “regla”, potser per què tenen a veure amb la sexualitat?

Època lectora: Emprenent el vol i volant sols
Temporalitat: Marcant tendència

¡HOLA FARO!
Sophie Blackall

Lata de sal (2021)

ESP/CAT

Un magnífic llibre que ens parla d’un faroner i de la seva família. Aquest volum, a més, posa en valor i dona a conèixer la funció dels fars, aquestes construccions que s’alcen davant del mar i que guien la travessia dels vaixells a alta mar. L’original anglès inclou una llista de recomanació de llibres de fars que es podria haver adaptat per a la versió espanyola.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Marcant tendència

EL MUNDO AL REVÉS
Miguel Calatayud

Media Vaca (2001)

ESP

Retrobament amb el dibuixant Miguel Calatayud, aquesta vegada en solitari que, sense paraules, presenta a doble pàgina quaranta escenes en forma de gravats com una forma de reapropiació de motius de la tradició i la gràfica popular. Ara el lector s’enfronta a unes imatges que el fan pensar i divertir-se alhora. Per entendre el títol del llibre, només cal obrir la primera pàgina. A tot bon entenedor poques paraules li basten.

Època lectora: Talla única
Temporalitat: Temporada passada

PEOPLE POWER
Ximo Abadia & Rebecca June

Zahorí Books (2022)

ESP/CAT

Aquest llibre, de caire documental, posa a l’abast dels lectors una compilació de moments de la història en què diferents col·lectius d’homes i dones van aconseguir assolir alguns èxits a través de la lluita col·lectiva.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Marcant tendència

EL LLIBRE DE
LES M’ALÍCIES
Miquel Obiols & Miguel Calatayud

Kalandraka (2009)

CAT / ESP / GL

Clàssic entre els clàssics, creiem que aquest llibre hauria de figurar entre les prestatgeries de tota biblioteca com cal: ja sigui familiar, escolar, d’aula o pública perquè els lectors puguin beneficiar-se de l’art textual i plàstic destil·lat per aquests dos grans Miquels, els inclassificables Obiols i Calatayud.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Fons d’armari

LA BIBLIA
Serge Bloch & Frédéric Boyer

Sexto Piso (2017)

ESP

Aquest volum proporciona coneixement en apropar la tradició cultural judeocristiana de forma aconfessional i laica, un aspecte que malauradament es troba a faltar al nostre país. Es tracta d’una lectura no només recomanada a persones amb interessos religiosos sinó també a qualsevol que vulgui prendre contacte amb les nostres arrels culturals. Afortunadament l’editorial Sexto Piso ha apostat per traduir aquesta Bíblia versionada textual i visualment pel talent de Serge Bloch.

Època lectora: Talla única
Temporalitat: Fons d’armari versionat visualment

LA NOCHE DE LA VISITA
Benoit Jacques

A buen paso (2021)

ESP/CAT

Aquest llibre publicat a França el 2008 va aterrar al nostre país temps enrere i ara ho fa amb una nova traducció. Benoît Jacques Il·lustra el conte de la Caputxeta usant el negre, el vermell i el blanc amb un fons marró aigualit o sèpia, conferint al llibre el to lúgubre propi d’aquesta història no apta per a estómacs delicats ni orelles massa tendres.

Època lectora: Emprenent el vol 
Temporalitat: Temporada passada

Comitè d'experts que han fet la selecció:

FLIC Festival

Roser Ros

Grup GRETEL

Neus Real

Biblioteca Torrente Ballester

Isabel Sánchez 

Biblioteques de Barcelona

Bibliotecas de la Comunidad Madrid

Carmen Sáez

Sa Xerxa de Teatre

Jaume Gomila

Universitat de Vic

Marta Camps

CLIJCAT

Associació de Joves Lectors Catalans (AJLC)

Art Basics for Children

Lien Hemerijckx

Gerhard Jäger

Salon du Livre de Jeunesse

Sylvie Vassallo

Nathalie Donikian

TutteStorie

Vilnius Literature Festival

Justinas Vancevicius

World Kid Lit

Claire Storey

Festivaletteratura